SENJSKI RUDNIK: 120 godina od pogibije cele smene rudara (FOTO)

Pouzdanih podataka o tome koliko je rudara stradalo u nesreći koja se dogodila 21. jula 1893. godine - nema, zbog toga što se tada nije ni vodila evidencija zaposlenih. Prema nekim podacima reč je o 28 ljudi, ali ima naznaka da ih je bilo više - čak 55

Cela smena rudara ostala je zarobljena pod zemljom, na današnji dan pre tačno 120 godina. To je bila jedna od najvećih rudarskih nesreća u Srbiji, a dogodila se u Senjskom Rudniku kraj Ćuprije, 21. jula 1893. godine, na dan Svetog Prokopija.

U znak sećanja na nastradale rudare, uprava Senjskog Rudnika sagradila je 1900. godine crkvu Svetog Prokopija, a ovaj svetac je slava varoši. Poginuli rudari nikada nisu dobili spomenik.

Pouzdanih podataka o tome koliko je rudara toga dana stradalo nema, navodno zbog toga što se tada nije ni vodila evidencija zaposlenih. Prema nekim podacima reč je o 28 ljudi, ali ima naznaka da ih je bilo više, čak 55. Zemlja nad rudarima se obrušila jer je izgorela drvena greda zbog požara koji je zahvatio bukovu šumu i preneo se na jamu.

Penzionisani rudar Vidoje Poletan (58), koji je u senjskom Rudniku radio 28 godina i čiji je sin takođe rudar objašnjava da 21. jula u rudarsko naselje dolaze čitave familije rudara.

- Ovo je naš Dan rudara i slava naselja. Niko za 120 godina nije zaboravio tu nesreću. Ugljenisana tela rudara izneta su van posle desetak dana. Mnogo je ovde nesreća bilo, mnogo su puta rudarske žene plakale na ulazu u jamu čekajući da u liftu vide lica svojih muževa. Ja sam tri puta doživeo "gorski udar". Zemlja se nad rudarima slegne, pa padne naglo istiskajući vazduh. Taj vazduh "katapultira" rudare, ja sam jednom leteo šest metara. Tri puta me je bog u jami sačuvao, ali pacovi. Kada oni zapište i daju se u beg, znači, sprema se nesreća - objašnjava Poletan.

Svečanosti u Senjskom rudniku trajaće do šestog avgusta, koji se obeležava kao Dan rudara u Srbiji. Planirane su izložbe fotografija, gostovanja kulturno- umetničkih društava, prikazivanje filma "Petrijin venac", koji je snimljen u Senjskom Rudniku. Drugog avgusta održava se koncert grupe "Galija".

(M. M.)