NEČUVENO: Silovana devojka (24) osuđena zbog vanbračnog seksa

Marte Debora Dalelv, Norvežanka koja je silovana tokom poslovnog puta u Dubai, osuđena je pred sudom te zemlje na 16 meseci zatvora jer šerijatski zakon priznaje silovanje kao zločin samo ako napadač to prizna ili ako postoje četiri muške osobe koje su bile svedoci tog zločina

Norvežanka Marte Debora Dalelv (24), koja je pre četiri meseca silovana u Dubaiju, gde je bila na poslovnom putu, osuđena je zbog vanbračnog seksa na 16 meseci zatvora, dok je napadač na nju za isto delo osuđen na 13 meseci zatvora.

U  intervjuu za Bi-Bi-Si radio 5, Dalelv, koja je i dalje u Dubaiju, jer joj tamošnje vlasti ne dozvoljavaju da ode, rekla je da je policajac, kada je zvala da prijavi silovanje, pitao da li zove da prijavi "zato što joj se nije dopalo".

Ona je ispričala da je sa većom grupom svojih kolega izašla uveče u provod. Po povratku, pristala je da je jedan od kolega isprati do hotelske sobe, jer je bila u "alkoholisanom stanju". Dalelvova je rekla da tog kolegu poznaje i da rade zajedno od 2011. godine.

Prema šerijatskom zakonu, silovanje će biti priznato kao zločin samo ako napadač to prizna ili ako postoje četiri muške osobe koje su bile svedoci tog zločina.

Kolega mlade Norvežanke negira silovanje. Dalelvova strahuje da bi policija mogla bilo kada da dođe po nju u Simansov centar i odvede je u zatvor na služenje kazne. Ona nije u mogućnosti da napusti Emirate jer joj je oduzet pasoš.

(Telegraf.rs / Beta, BBC)