BiH: Država platila lečenje JMBG bebe od koje je sve počelo

Sve troškove lečenja četvoromesečne Beline Ibrišević, kojoj je u Nemačkoj presađena koštana srž, pokrila je država - izjavila je jedna od šefica zdravstvenog Zavoda BIH nakon što su ponovo započete humanitarne akcije za pomoć Belini

Troškove lečenja malene Belmine Ibrišević iz BIH, kojoj je dijagnostifikovano teško imunološko oboljenje i kojoj je zbog toga presađena koštana srži u klinici u nemačkom Tibingenu, pokrio je Federalni zavod zdravstvenog osiguranja - izjavila je šefica jedne od službi tog zavoda Suada Kovačević. Ona je reagovala nakon što su u Nemačkoj započele akcije prikupljanja pomoći za obolelo dete.

- Pored pokrivanja svih troškova, zavod plaća i avionski prevoz. Mi nemamo ništa protiv humanitarnih akcija, ali da se sakuplja i da se otvaraju računi na ime lečenja ili svih tih popratnih troškova u inostranstvu koje pokriva država, to je pogrešna prezentacija. Začuđena sam akcijama za navodnu pomoć, poput one koju u Nemačkoj sprovodi udruženje "Light for Tomorrow" s Tehvidom Teom Rekić na čelu - rekla je Kovačevićeva.

- Zavod je za neke pacijente iz BiH, koji su na klinici u Tibingenu bili radi transplantacije koštane srži, plaćao troškove i više od 500.000 evra, a ova ustanova snosi i troškove boravka majke u bolnici - izjavila je Kovačevićeva.

Podsetimo, malena Belmina Ibrišević izazvala je pravu revoluciju i ujedinila građane BIH. Ona, poput i ostale dece koja su rođena nakon 12. februara 2013, za državu, odnosno njenu administraciju nisu postojala. Nakon protesta Belmina je dobila JMBG, samim tim i pasoš i otputovala je na lečenje u Nemačku.

(Telegraf. rs / Izvor: Avaz.ba)