Znate li prezime britanske kraljevske porodice? (FOTO)

Prvo pod imenom Hanover, a potom kao Saks-Koburg i Gota, britanska kraljevska dinastija nemačkog porekla vladala je Ostrvom nesmetano i neupitno sve dok se u jeku Prvog svetskog rata nisu razbuktala antinemačka osećanja. Tada je kralj Džordž V odlučio da promeni prezime

BRITANSKA KRALJEVSKA PORODICA JE NEMAČKA OD GLAVE DO PETE! Dok ceo svet sa pažnjom gleda prve fotografije naslednika najvažnijeg evropskog prestola, prateći prve postporođajne dane vojvotkinje od Kembridža, red da se zna ko je i kako će se prezivati budući kralj Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske.

Sve je počelo 1714. godine kada je nemačka kuća Hanover došla na tron Velike Britanije, nasledivši škotsku dinastiju Stjuarta (da, dobro ste pročitali, škotska dinastija je ujedinila Englesku i Škotsku).

Hanoveri su bili Nemci, a prvobitno su vladali vojvodstvima Braunšvajga i Hanovera. Na britanskom tronu su se našli spletom brakova i rodbinskih veza, tako što je supruga vojvode Ernesta Avgusta proglašena naslednicom engleske kraljice Ane, pa je samim tim njihov sin Georg postao Džordž I.

(M. B.)