ONI ĆE VLADATI SVETOM: Ovo su svi kraljevići, vršnjaci princa Džordža (FOTO)

Upoznajte princeze Estel, Leonoru, Ingrid, Katarinu, Elizabetu, ali i prinčeve Kristijana, Hisaitoa, Huseina, Davida i Mulaja. Saznajte i gde se za presto nadmeće čak 23 dece

Euforija koju je izazvalo rođenje sina vojvode od Kembridža, princa Vilijama i njegove supruge, vojvotkinje Kejt Midlton, svedoči o najmanje dve stvari: viševekovnoj dominaciji Britanaca u svetu sa jedne, i opčinjenošti nas, "smrtnika", bajkama, sa druge strane. Međutim, osim britanske, na svetu postoje ukupno 33 monarhije, među kojima se razlikuju carske, kraljevske, kneževske, emiratske i sultanatske porodice.

Ovo je tek prvi deo "liste" porodica koje nasleđuju vlasti u svojim zemljama, sa tom razlikom što je ta vlast negde strogo protokolarna, a na drugim mestima apsolutna. Posebno je zanimljiva priča o njihovim "klincima", koji već po rođenju dobijaju titule, poštovanje ali i značajno veće životne šanse od ostale dece.

KRALJEVINA SVAZILEND

Msvat III, rođen 1968. godine, aktuelni je kralj Svazilenda i glava kraljevske porodice te zemlje. On je poznat po praksi mnogoženstva, a njegove navike izazivaju velike proteste u zemlji.

Kralj trenutno ima četrnaest žena i 23 dece. Prve dve kraljeve žene izabrane su za njega od strane nacionalnih savetnika, a da bi kralj mogao da oženi verenicu, ona najpre mora da ostane u drugom stanju, kako bi "dokazala" da može da nosi naslednika.

Međutim, kralj Svazilenda ne može da odredi svog naslednika. Shodno pravilima, specijalizovani tradicionalni Savet (Liqoqo) odlučuje koja od kraljevih žena će biti "Velika supruga" (Indlovukazi - kraljica majka), a sin "Velike supruge" biće sledeći kralj. Međutim, ona mora imati samo jednog sina muškog pola (kralj ne može da ima sestru ili brata) i mora biti "dobrog morala".

U tradicionalnoj kulturi ove zemlje, od kralja se očekuje da oženi ženu iz svakog plemena, kako bi učvrstio veze sa svakim delom Svazilenda. Tako je u septembru 2008. godine, kralj Msvati III oženio i svoju 14. ženu.

Do sada, kralj ima dvadeset troje dece, ali se smatra da ovaj spisak nije konačan: princ Sikalo, princ Maveletiveni, princ Majahonke, princ Bulebenkosi, princ Lusuku, princeza Sikaniso Dlamini, princ Džabre, princeza Temasvati, princeza Tijandža, princeza Tebukosi, princ Bandzile, princeza Temašajna, princeza Temtsimba, princeza Sakizve, princeza Sentelveinosi, princeza Sibusezveni, princeza Jenziv, princ Mkvašo, princ Sazivangaj, princeza Makosotando, princ Betive, princeza Bulebetiv...

(M. S.)