Šta treba da znate o zdravstvenom osiguranju u inostranstvu

"Standardne" polise putnog osiguranja za boravak od deset dana pokrivaju troškove medicinske nege do 30.000 evra, ukoliko letujete u Grčkoj, odnosno 40.000 evra, ukoliko letujete u Turskoj. Najčešće je neophodno da se pre obraćanja lekaru obratite Kontakt centru osiguranja u Srbiji

Koliko puta ste pred odlazak na letovanje "uzeli" polisu putnog (zdravstvenog) osiguranja, a da niste ni pogledali šta ona podrazumeva? Ili vam se dogodilo da se neprijatno iznenadite kada shvatite da i pored toga što ste osiguranje platili, na licu mesta, u slučaju nezgode morate doplatiti za svoje lečenje?

Prvo što bi trebalo da znate kada uplaćujete polisu putnog osiguranja jeste koliko ona košta i kolike troškove pokriva. "Standardna" putna polisa za odraslu odobu koja letuje u Grčkoj za deset dana iznosi do 1.300 dinara i pokriva troškove zdravsteve nege do 30.000 evra. To podrazumeva da sve povrede, lekove, operacije, bolničke troškove i sl. snosi osiguravajuće društvo od koga ste kupili polisu osiguranja. Postoji mogućnost, po želji putnika, da se kupi i skuplja polisa koja pokriva veće troškove.

Što se tiče Turske, druge zemlje po popularnosti u kojoj letuju naši turisti, najčešća polisa osiguranja za deset dana iznosi oko 1.500 dinara, a pokriva troškove lečenja do 40.000 evra. 

Teške povrede turista nisu česte, ali se dešavaju. Ipak turisti se doktorima najčešće javljaju zbog alergija, stomačnih tegoba, sunčanice, povreda, ili eventualno preloma pri padu.

(M. Batinić)