KARAĐORĐE: Gorostas kome se Napoleon klanjao, vojskovođa od kog su drhtali Turci!

Đorđe Petrović, koji je ubijen na današnji dan 1817. godine, bio je prek i često surov čovek, ali takvo je bilo vreme u kome je živeo i baš takav je bio potreban Srbiji nakon vekovnog ropstva

Na današnji dan 1817. godine ubijen je vožd Karađorđe, jedan od najslavnijih vojskovođa u dugoj istoriji srpskog naroda, koji je uspeo da utera strah u kosti Turcima i povede narod u dugo čekanu slobodu od otomanske imperije. Ubistvo je izvršio Vujica Vulićević, Karađorđev kum, a sve se odigralo u noći između 25. i 26. jula u selu Radovanju kod Velike Plane.

Đorđe Petrović je rođen u veoma siromašnoj porodici. Otac mu je bio toliko siromašan da nije mogao da plaća porez, već je to umesto njega činilo selo. Kao dečak je radio u nadnici kod imućnijih Srba i Turaka.

Život mladića, kakvih je porobljena Srbija bila prepuna, promenio se oko Božića 1796. godine, nekoliko dana pošto se oženio. Turčin je zanoćio u njegovoj kući i poželeo da iskoristi pravo prve bračne noći sa tek venčanom Karađorđevom nevestom. Đorđe ga je bez razmišljanja ubio. Bežeći od turske odmazde, zaputio se sa porodicom i grupom seljana prema Savi kako bi prebegli u Austrougrasku.

Negde uz put, otac Petar se pobunio, uplašen od odlaska u nepoznato. Nagovarao je ljude da se vrate u selo, iako je to značilo sigurnu smrt za njegovog sina. Kada nikog nije uspeo da ubedi, sam je krenuo nazad preteći da će Turke iz potere dovesti do zbega.

Takođe, počast Karađorđu je odao i Petar Petrović Njegoš u svom "Gorskom vijencu". "Posveta prahu oca Srbije" odiše veličanjem Karađorđa od strane Njegoša, a posebno je upečatljiv deo: "diže narod, krsti zemlju, a varvarske lance sruši, iz mrtvijeh Srba dozva, dunu život srpskoj duši".

Veliki broj ulica, trgova i škola danas u Srbiji nosi Karađorđevo ime, a ljudi se često odlučuju da deci daju ovo ime jer predstavlja simbol neustrašivosti i hrabrosti. Takođe, imao je uzrečicu "KOJEKUDE" po kojoj je ostao upamćen.

(M. Babić)