TEMA TELEGRAFA: Kako da legalizujete svoj bespravno sazidan objekat

Novina usvojenog zakona u odnosu na Predlog zakona je da će i objekti koji su izgrađeni nakon 2009. godine moći da se legalizuju, a vlasnici tih objekata imaju tri meseca da podnesu zahtev

Nakon što je sredinom oktobra Skupština Srbije usvojila Zakon o legalizaciji, vlasnici bespravno sagrađenih objekata napokon će moći da legalizuju svoje nekretnine. Ministarstvo građevine je pre nedelju dana završilo je pravilnik o uslovima legalizacije objekata u Srbiji kojim su precizirani svi koraci u celom procesu dobijanja građevinske dozvole.

Novina usvojenog zakona u odnosu na Predlog zakona je da će i objekti koji su izgrađeni nakon 2009. godine moći da se legalizuju, a vlasnici tih objekata imaju tri meseca da podnesu zahtev.

Neophodna dokumentacija za legalizaciju objekata je sledeća: geodetski snimak; projekat izvedenog objekta u tri primerka; dokaz o pravu korišćenja, svojini, zakupu; dokaz o plaćenoj naknadi za gradsko građevinsko zemljište; dokaz o uplati administrativne takse.

Iz Nacrta zakona o legalizaciji prenosimo najvažnije tačke koje su ovim Zakonom biti uređene. 

Ovim zakonom uređuju se uslovi, postupak i način legalizacije objekata, odnosno delova objekta izgrađenih bez građevinske dozvole. Legalizacija, u smislu ovog zakona, jeste naknadno izdavanje građevinske i upotrebne dozvole za objekat, odnosno deo objekta koji je izgrađen bez građevinske dozvole, ili se koristi bez upotrebne dozvole. Postupak legalizacije pokreće se po zahtevu vlasnika bespravno izgrađenog objekta.

Kazne

Novčanom kaznom od 1.500.000 do 3.000.000 dinara kazniće se za privredni prestup javno komunalno preduzeće, privredno društvo ili drugo pravno lice, koje po prijemu akta kojim se se odbacuje ili odbija zahtev za legalizaciju ne isključi objekat sa mreže, odnosno infrastrukture, na koju je privremeno priključen. Ovim zakonom utvršene su novčane kazne i za druge prekršaje.

(M. B.)