Amerikanci mogu da špijuniraju sve sem svojih zaposlenih!

Nacionalna bezbednosna agencija SAD, u kojoj je radio najpoznatiji uzbunjivač Edvard Snouden, poseduje moćne mašine kojima prati stanovnike zemalja širom sveta, ali ne može da kontroliše mejlove svojih zaposlenih

Nacionalna bezbednosna agencija SAD (NSA) poseduje mašine toliko moćne da se njihova brzina meri hiljadama triliona operacija u sekundi. Ove mašine zadužene su za praćenje neverovatno velikih količina podataka kroz brojne programe praćenja. Međutim, ono što ne mogu da urade jeste da prate mejlove zaposlenih u NSA.

Ukoliko na osnovu akta o slobodi informacija upitate NSA da uradi prostu akciju kao što je pretraga mejlova zaposlenih, dobićete odgovor da agencija nema potrebnu tehnologiju.

- Ne postoji centralni metod za pretragu mejlova zaspolenih zbog načina na koji se sistem postavljen. On je pomalo zastareo i prilično je arhaičan - izjavila je Sindi Blaker, predstavnik NSA.

- Ovo je zaista zbunjujuće. U pitanju je agencija koja je optužena za praćenje komunikacija miliona ljudi širom sveta, a nije u stanju da prati ono što rade njeni zaposleni i ne mogu da nam daju informaciju na osnovu akta o slobodi informacija - tvrdi Mark Karamanika iz Komiteta reportera za slobodu štampe.

(Telegraf.rs / Izvor: huffingtonpost.com)