KAKO ŽIVE MLADIĆ I KARADŽIĆ U HAGU: Jedan dan haškog pritvorenika (FOTO)

Pritvorenici Haškog tribunala, osim što im je kretanje ograničeno i što su odvojeni od porodica, žive prilično lagodnim životom: dobijaju džeparac, namirnice iz svojih zemalja, a gledaju i TV na svom jeziku

SKORO KAO HOTEL! Pritvorenici Haškog tribunala, osim što im je kretanje ograničeno i što su odvojeni od porodica i država, žive prilično lagodnim životom: dobijaju džeparac, mogu da nabavljaju namirnice iz svojih zemalja, kao i da gledaju TV na svom jeziku, imaju više slobodnog vremena i dana za posete porodica nego što bi imali u nacionalnim zatvorima.

Naime, upravnik pritvorske jedinice Međunarodnog suda Frejzer Gilmor ispričao je u intrevjuu za Radio Slobodna Evropa kakva su pravila boravka u zatvoru.

-  Ćelije se otključavaju u sedam ujutro. Pritvorenici imaju slobodan pristup krilu u kome se odmaraju tokom dana, a naveče se vraćaju u svoje ćelije koje se zaključavaju oko pola 9. Tokom dana, kada su slobodni, imaju pristup zajedničkim prostorijama, gde imaju priliku da međusobno razgovaraju, a tu je i soba za rekreaciju u kojoj mogu sami da kuvaju ako to žele. Dobijaju tri obroka dnevno, ali, takođe, mogu da pripremaju dodatna jela ako kupe namirnice. Takođe, imaju određeni program dnevnih aktivnosti tokom kojih mogu da izađu na svež vazduh ili da se bave nekim sportom. Postoje i časovi na kojima mogu da učestvuju, ali većina njih najviše vremena provodi pripremajući se za suđenje - kaže Gilmor i dodaje:

Glavni jezik unutar pritvorske jedinice je engleski, ali osobolje sa zatvorenicima komunicira i na nemačkom.

- Neki pritvorenici su počeli da uče holandski, što je maternji jezik većine zaposlenih u pritvorskoj jedinici. Imamo, takođe, i grupu za pomoć pri komunikaciji za one koji ne mogu da se samostalno sporazumevaju - objašnjava Gilmor.

Na pitanje koliko će dugo pritvorska jedinica Haškog tribunala biti u funkciji, Gilmor odgovara:

- Trenutno se pripremamo za promene i sada smo na početku MICT procesa - Mehanizma za međunarodne krivične tribunale - tako da će on preuzeti aktivnosti Haškog tribunala. MICT će biti odgovoran za provođenje svih presuda. Trenutno imamo nekoliko osuđenika u jedinici 4, koji su u stvari MICT zatvorenici, dok smo mi zaduženi za pritvorenike koji čekaju suđenje ili je njihov proces i žalba u toku. Kada se Haški tribunal zatvori, svi osuđenici će biti prebačeni u druge zemlje na odsluženje kazne.

(Telegraf.rs / Izvor: Radio Slobodna Evropa)