ASANŽ: Mediji da budu kao Vikiliks!

Osnivač Vikiliksa kaže da presuda izrečena vojniku Bredliju Meningu, koji se tereti za odavanje poverljivih podataka Vikiliksu, pokazuje da novinari sada moraju da se bore "rame uz rame", kako bi sačuvali svoje izvore

Presuda Bredliju Meningu, koji se tereti za odavanje poverljivih podataka Vikiliksu, pokazuje da novinari sada moraju da se bore rame uz rame kako bi sačuvali svoje izvore, kaže osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž.

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž kaže da presuda izrečena vojniku Bredliju Meningu, koji se tereti za odavanje poverljivih podataka Vikiliksu, pokazuje da novinari sada moraju da se bore "rame uz rame" kako bi sačuvali svoje izvore.

U intervjuu koji je dao neposredno posle izricanja presude Meningu, Asanž je izjavio da medijske organizacije treba da slede primer Vikiliksa kada je reč o čuvanju svojih izvora.

Američke novinarske organizacije uglavnom izbegavaju da brane svoje izvore, ali došlo je vreme da se to promeni, naglasio je Asanž.

Asanž je istakao da je "obaveza svakog novinara da zaštiti svoje izvore − i tehnički ako je to moguće − i obezbedi im zakonsku i političku podršku", preneo je AP.

Ocenio je, takođe, da je proces protiv Meninga opasan presedan i primer ekstremizma u nacionalnoj bezbednosti, kao i da suđenje nikad neće biti pošteno.

Asanž se obratio javnosti iz ambasade Ekvadora u Londonu, gde se nalazi više od godinu dana, kako bi izbegao izručenje Švedskoj, zbog optužbi za seksualno uznemiravanje.

Sudija američkog vojnog suda presudila je da je vojnik Bredli Mening, koji se tereti za odavanje poverljivih podataka Vikiliksu, kriv po većini od 21 tačke optužnice, ali ne i za naozbiljniju − pomaganje neprijatelju.

MENING OSUĐEN NA DOŽIVOTNU

(Telegraf.rs / Tanjug)