SNOUDEN: Hvala Rusiji, SAD ne poštuje zakone

- Tokom poslednjih osam godina mogli smo da vidimo da administracija Obame nije pokazala poštovanje međunarodnih i domaćih zakona, ali je pravda na kraju pobedila - rekao je Snouden u prvom javnom obraćanju od kada je napustio moskovski aerodrom Šeremetjevo

Bivši saradnik Centralne obaveštajne agencije, odbegli američki državljanin Edvard Snouden, zahvalio se Rusiji jer mu je odobrila privremeni azil i optužio američke vlasti za nepoštovanje međunarodnog prava.

- Tokom poslednjih osam godina, mogli smo da vidimo da administracija (predsednika SAD Baraka) Obame nije pokazala poštovanje međunarodnih i domaćih zakona, ali je pravda na kraju pobedila - rekao je Snouden u prvom javnom komantaru od kada je napustio moskovski aerodrom Šeremetjevo, objavljenom na veb sajtu Vikiliks.

Rusiji je zahvalio i Edvardov otac Lon Snouden, rekavši za rusku televiziju da je "bitka" njegovog sina da objavi osetljive informacije završena.

Kremlj je, takođe, poručio da odnosi Rusije i SAD neće trpeti zbog ovog "relativno beznačajnog" slučaja. Snouden je najpre krajem maja otišao u Hongkong, odakle je "Gardijanu" dao informacije o tajnom američkom programu za špijuniranje na internetu "Prizma".

(Telegraf.rs / Tanjug)