BAĆUŠKA SNOUDEN: Učio ćirilicu i čitao Dostojevskog

Najpoznatiji svetski uzbunjivač u tranzitnoj zoni aerodroma "Šeremetjevo" čitao je rusku literaturu, knjige o istoriji, a posvetio se učenju ruskog jezika ne bi li se što bolje uklopio u novi život

Najpoznatiji svetski begunac Edvard Snouden dobio je juče privremeni azil od ruskih vlasti i konačno je napustio tranzitnu zonu moskovskog aerodroma "Šeremetjevo" u kojoj je proveo 40 dana. Vreme je prekraćivao čitanjem knjiga, ali i pripremama za život u Rusiji.

Snoudenov advokat Anatolij Kučerena otkrio je za "Gardijan" da je bivši saradnik CIA surfovao internetom, ali da je pre svega čitao rusku literaturu, knjige o ruskoj istoriji, a posvetio se i učenju ćiriličnog pisma i ruskog jezika.

- On je boravio u uslovima koji su slični kućnom pritvoru, samo što nije bio u kući. Bio je izložen neverovatnom psihološkom pritvoru provodeći 24 časa dnevno u zatvorenom prostoru onoga što je pravno ničija zemlja - rekao je Kučerena.

Poznati ruski advokat je priznao i da on ne bi imao snage da provede 24 časa sa svojim klijentom.

On je naveo da će pokušati da organizuje susret Edvarda sa svojim ocem Lonom, "uprkos nelegalnim igrarijama koje pokušava FBI", kao i da je oduševljen podrškom koju ruski narod pruža Snoudenu.

- Iz svih krajeva zemlje stigle su ponude za smeštaj, zaštitu, novac, hranu - rekao je on.

(Telegraf.rs / Izvor: guardian.co.uk)