FABRIKA ČIPOVA U SRBIJI: Ulaganje od 4 milijarde dolara i poziv stručnjacima da se vrate u Srbiju

- Imamo kadrove, nemamo novca i takvu tehnologiju kao što ima kompanija "Mubadala". Usaradnji s njima možemo razviti i nove industrijske grane - kaže odlazeći ministar finansija Mlađan Dinkić

Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić najavio je da će kompanija "Mubadala"  iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u Srbiji izgraditi centar za istraživanje i razvoj, što je "prva faza moguće fabrike čipova" u Beogradu.

- Oni su odlučili da krenu u narednih šest nedelja u nekoliko konkretnih projekata, od kojih je svakako najvažnija prva faza u mogućoj izgradni fabrike čipova u Srbiji, odnosno fabrike poluprovodnika - rekao je Dinkić.

Prema rečima odlazećeg ministra, prva faza je izgradnja Centra za istraživanje i razvoj i, kako je istakao, sama ta investicija vredna je nekoliko stotina miliona dolara, iako upošljava svega 50 ljudi, ali vrhunskih naučnika sa doktoratima.

Nakon toga, ukoliko se budu uverili da Srbija ima dovoljno stručnjaka za fabriku čipova ili, u suprotnom, ako može da ih povuče, onda bi se u drugoj fazi gradila i fabrika, rekao je on.

(Telegraf.rs)