Žandarmerija dobila novog komandanta

Novi komandant Žandarmerije je dosadašnji zamenik komandanta te jedinice Milenko Božović, saopštio je direktor policije Milorad Veljović

Direktor policije Milorad Veljović rekao je da će novi komandant Žandarmerije MUP-a Srbije biti dosadašnji zamenik komandanta te jedinice Milenko Božović.

- Božović će u narednih godinu dana obavljati tu dužnost na moj predlog - rekao je Veljović na konferenciji za novinare. Božović će na dužnosti komandanta Žandarmerije zameniti Bratislava Dikića. Veljović je kazao da je taj predlog danas izneo premijeru i ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću, koji se s tim složio.

Direktor policije je objasnio da je predložio Božovića za komandanta Žandarmerije na godinu dana jer je potrebno uraditi detaljnu sistematizaciju Žandarmerije.

- To je isuviše ozbiljan posao da bi se rešavao preko kolena - rekao je Veljović i naveo da će Žandarmerija biti ponos ove države, i policije pre svega.

Dikić je 17. jula smenjen sa mesta komandanta Žandarmerije, nakon što je pripadnik tih jedinica osumnjičen za ubistvo dvojice mladića čija su ugljenisana tela pronađena u selu Ratković kod Rekovca.

Po zvaničnoj biografiji koju je dostavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, Božović je u Žandarmeriji od 2003. kada je postao šef Operativnog centra Žandarmerije, a potom na kratko 2009. i pomoćnik komandanta jedinice, a zatim zamenik komandanta.

Policijsku karijeru je počeo 1984. u tadašnjem Ministarstvu unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine, a od 1991. do 2002. radio je u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije u Priboju.

Božović je rođen 3. marta 1965. godine. Završio je Srednju školu za unutrašnje poslove u Sarajevu i Pravni fakultet u tom gradu. Pravosudni ispit je položio 1994. u Beogradu.

Novi komandant Žandarmerije je 2011. upisao doktorske studije na Fakultetu za državnu upravu i administraciju Univerziteta Megatrend, u Beogradu

(Telegraf.rs / Tanjug)