PROPADAJU: Vajfertove zgrade potpuno ruinirane i pune pacova (FOTO)

Većina zgrada u Starom Kostolcu, koje je podigao industrijalac i prvi guverner NBS Đorđe Vajfert, uništene su i predstavljaju pravo ruglo ovog grada

U Kostolcu se sutra proslavlja Dan rudara, 6. avgust, u znak sećanja na rudare poginule 21. jula 1903. godine u Senjskom rudniku.

Od te godine, 21. jul slavio se kao Dan rudara, ali je za vreme komunizma pomeren na 6. avgust, kako se ne bi poklapao sa verskim praznikom Svetim Prokopijem. Proslava ovog praznika prilika je da se Kostolčani sete svog čuvenog dobrotvora Đorđa Vajferta (1850-1937), jer je zahvaljujući njemu otpočelo moderno rudarstvo u njihovom kraju.

Nakon kupovine kostolačkog rudnika mrkog uglja, 1870. godine, jedan od najvećih industrijalaca pre Drugog svetskog rata i prvi guverner Narodne banke Srbije, u Starom Kostolcu podigao je poslovne i stambene zgrade, za potrebe uprave i za stanovanje rudarskih inženjera.

I pored svih svojih zasluga i dobročinstava, Vajfertu do danas, u znak zahvalnosti, u Kostolcu nije podignut nijedan spomenik, ili barem bista.

(D. K.)