CRKVENI KALENDAR: Danas je Uspenje Svete Ane, Sveta Olimpijada i Prepodobna Evrpaksija!

Pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju uspomenu na uspenje majke presvete Bogorodice, đakonise i monahinje iz Carigrada, ali i spomen na Peti vaseljenski sabor

Sveta Olimpijada, đakonisa čudnog imena, služila je u vreme Jovana Zlatoustog, dok se prepodobna Evrpaksija zamonašila sa sedam godina. Danas se, takođe, praznuje i uspomena na Peti vaseljenski sabor.

USPENJE SVETE ANE

Danas se praznuje Uspenje majke presvete Bogorodice Ane, ali njen glavni praznik je 9. septembar. Ana je bila iz kolena Levijeva, ćerka Matana sveštenika. Upokojila se u dubokoj starosti.

SVETA OLIMPIJADA

Sveta Olimpijada je bila đakonisa rođena u Carigradu od vrlo znamenitih roditelja. Njen otac Anisije Sekund beše senator, a majka ćerka slavnog velmože Evlavija, koji se spominje u žitiju Svetog Nikolaja čudotvorca. Kada je porasla Olimpijada, bila je obručena nekom velikašu, koji je umro pre venčanja.

Uzalud su car i ostala rodbina navaljivali na Olimpijadu da se uda za drugoga, ona je sve ponude odbijala i predala se isposničkom životu, čineći od nasleđenog imanja velike žrtve crkvama i milostinje bednima.

(Telegraf.rs)