NUNS: Šta Savet RRA krije od javnosti

Predsednik ovog udruženja zahtevao je, u skladu sa zakonom, da prisustvuje sednici na kojoj RRA odlučuje o frekvencijama TV Avala, ali mu to nije bilo dopušteno

Nezavisno udruženje novinara Srbije saopštilo je da najoštrije protestuje zbog odluke Saveta Republičke radiodifizne agencije da zatvori za javnost svoju sednicu na kojoj se odlučuje o izboru novog nacionalnog emitera i dodeljivanju frekvencije koja je ranije oduzeta Televiziji Avala.

- U zahtevu upućenom predsedniku Saveta RRA episkopu Porfiriju (Periću), zameniku predsednika Goranu Karadžiću i ostalim članovima Saveta, predsednik NUNS-a Vukašin Obradović je podsetio "da je članom 32. Zakona o radiodifuziji propisano da je rad Saveta javan" i da samim tim ne postoje nikakve zakonske prepreke da on prisustvuje sednici Saveta - navodi se u saopštenju.

Obradović je ukazao da će "Savet RRA na taj način pokazati da radi i postupa na demokratski i transparentan način, u opštem interesu javnosti".

NUNS podseća da je i Statutom RRA regulisano da su sednice Saveta otvorene za novinare kada se odlučuje o izboru emitera kojima se po raspisanom konkursu odobrava odgovarajuća dozvola, kao i kada se odlučuje o trajnom oduzimanju dozvole.

NUNS traži od RRA da ubuduće sve sednice Saveta budu otvorene za javnost.

(Telegraf.rs)