AMERI U GUČI: Šta je Vikiliks pisao o Saboru trubača (VIDEO)

Pogledajte kako je orkestar američke mornarice dospeo u Guču, kako ih je publika privatila i kako su se snašli sa srpskom tradicionalnom muzikom

VEROVALI ILI NE! Sabor trubača u Guči bio je glavna tema poverljivog izveštaja ambasade SAD, poslatom Savetu za nacionalnu bezbednost te zemlje 14. avgusta 2009, koji je dospeo do sajta Vikiliks.

Kako je objavljeno na sajtu RTS, autor izveštaja iz Guče bila je Dženifer Braš, tada zamenica ambasadora SAD u Beogradu i otpravnica poslova američke ambasade. Ona je bila gost Sabora i domaćin orkestru američke mornarice stacioniranom u Napulju pod nazivom "Diplomate", koji je svirao u Guči te godine.

Evo šta je mis Braš napisala, a objavio Džulijan Asanž:

"Ambasada je, u taktičkom napadu na antiameričko raspoloženje, dovela orkestar mornarice da svira na festivalu trubačkih orkestara u Guči, u unutrašnjosti koja naginje nacionalistima. To je bilo rizično. Bilo je više od pola miliona slavljenika u Guči. Radi se o festivalu tradicionalne srpske muzike, ali u siledžijskom, pivom podmazanom ambijentu. Orkestar je doživeo dobrodošlicu od strane zvaničnika, čak organizatora i najvažnije - naroda.

Bilo na pozornici, bilo šetajući kroz masu Gučom, članovi orkestra i i službenici ambasade pozdravljeni su oduševljenjem. Novine su javile da je Ambasada SAD bila u Guči zbog muzike, videvši naše prisustvo kao znak poštovanja prema srpskoj tradicionalnoj kulturi.

Istaknuti nacionalni dnevnik "Politika" doneo je sliku orkestra na prvoj strani".

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)