Ministarstvo tvrdi: Hrast poremećenog zdravlja!

Ministarstvo energetike u odgovoru Skupštini navodi da je na osnovu utvrđenog stanja i izvršene procene Zavod za zaštitu prirode konstatovao da nema zakonske osnove da se stablo u Savincu stavi pod zaštitu

Hrast na trasi auto-puta Beograd-Preljina nije pod zaštitom države, a ima "vidne oznake poremećenog zdravstvenog stanja", poručuje Ministarstvo energetike.

Prethodno je poslanik "Zelenih Srbije" Ivan Karić, u poslaničkom pitanju upućenom resornom ministarstvu, pitao da li hrast sa zapisom ima status zaštićenog prirodnog dobra i ukoliko ne uživa takav status, zašto se ne zaštiti kao prirodno dobro.

Ministarstvo energetike, u pisanom odgovoru koji je stigao u Skupštinu, navelo je da na osnovu utvrđenog stanja i izvršene procene mogućnosti pokretanja postupka za zaštitu, Zavod za zaštitu prirode je konstatovao da nema zakonske osnove da se stablo hrasta u Savincu stavi pod zaštitu.

U odgovoru koji je potpisala ministarka Zorana Mihajlović, između ostalog, navodi se da se to drvo ne nalazi u Registru zaštićenih prirodnih dobara, da nema takav status i da nikada nije stavljeno pod zakonsku zaštitu.

(Telegraf.rs / Tanjug)