Kim Džong-Un sa prvim pametnim telefonom iz Severne Koreje

Ovaj pametni telefon je dospeo u oko javnosti nakon što je vrhovni vođa Severne Koreje posetio fabriku da bi se uverio u kvalitet aparata koji je prvi u ovoj zemlji

Severna Koreja je predstavila aparat za koji tvrdi da je multifunkcionalan telefon domaće proizvodnje koji se zove Arirang, nazvan po popularnoj korejskoj pesmi.

Ovaj pametni telefon koristi Guglov operativni sistem Android i veruje se da se proizvodi u Kini, savezniku Severne Koreje. Neki analitičari tvrde da će vlasti moći ovim telefonom da bolje prate razgovore građana.

Za ovaj uređaj se saznalo kada je vrhovni vođa Severne Koreje Kim Džong-Un posetio fabriku prošlog vikenda i informisao se o kvalitetu, karakteristikama i pakovanju mobilnog telefona.

Iako je Severna Koreja jedna od najzatvorenijih zemalja korišćenje tehnologija im nije strano. Mada kod njih je u maloj meri dostupan samo intranet koji objavljuje vesti koje odobri vlast, dok je internet namenjen samo za 1000 elitnih ljudi. I samo 5 posto ljudi ima mobilne telefone, a sve to je urađeno kako bi se zaštitio komunistički režim.

(Telegraf.rs / Izvor:jutarnji.hr)