POMEN U GORAŽDEVCU: Bol i tuga za decom ne prestaju!

U Goraždevcu episkop Raško-prizrenski i Kosovsko-metohijski Teodosije služio je parastos Panteliji Dakiću (12) i Ivanu Jovoviću, koji su pre deset godina ubijeni dok su se kupali na Bistrici

- Ne molim i ne zahtevam, tražim od Euleksa da ponovo otvori istragu o ubistvu naše dece na Bistirici, tražim od Euleksa da prizna da je potpuno nemoćan i da ne može da razjasni nijedan zločin počinjen nad Srbima ili da ponovo otvori istragu. Ako to ne može da uradi onda se pitam odakle im autoritet da vode, sude i presuđuju u bilo kom drugom slučaju - rekao je Vulin.

Vulin je dodao da je na međunarodnoj zajednici odgovornost, kritikujući što niko iz EU misije nije bio prisutan "sramota me je u njihovo ime što danas nisu ovde, bar da se poklone ili izvine, ako već ne mogu ili neće da nam kažu istinu".

- Na ovu zemlju ste došli zato što smo imali poverenja da će te rasvetliti ovaj i sve druge zločine, našom voljom zato što smo verovali i zato što verujemo da ćete razumeti da ne postoji nacionalnost i da ne postoji versko obeležje pobijenih i ubica, zločin koji se ne kazni uvek se ponovi, zato tražimo da pronađete dokaze i otkrijete ubice, u skladu sa vašim mandatom i vašom moći - rekao je Vulin.

U Goraždevcu kod Peći na Kosovu i Metohiji 13. avgusta 2003. godine iz zasede na decu koja su se kupala rafalom iz puškomitraljeza ubijeni su Pantelija Dakić (12) i Ivan Jovović (19), a teško ranjeni Đorđe Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13).

Euleks je 25. decembra, 2010.godine, usled nedostatka dokaza, obustavio istragu.

(S. S.)