Srpski radnici gladuju u Urugvaju!

Trinaest državljana Srbije bukvalno gladuje u radničkim kampovima u Urugvaju, jer im je kompanija za koju su radili zabranila ulaz na njihov teren

Trinaest državljana Srbije bukvalno gladuje u radničkim kampovima u Urugvaju, jer im je kompanija za koju su radili zabranila ulaz na njihov teren, pišu Novosti.

Kompanija pokušava da ih natera da odu u Srbiju, ali oni odbijaju dok im ne budu isplaćene zarade - oko 10.000 dolara duga po osobi.

Radnici se nalaze urugvajskim mestima Kolonila del Sakramento (dvojica) i Sijudad de Konćiljasu (11) i njima nije dozvoljen pristup terenu kompanije, kao ni njihovim restoranima.

Radnici iz Srbije, njih 35, stigli su u Urugvaj iz Beograda 11. maja da učestvuju u izgradnji najveće fabrike celuloze na svetu, koju finansira ogromna urugvajska kompanija "Montes del plata". U pitanju su monteri, zavarivači i cevari. Istovremeno, još jedna grupa naših državljana stigla je preko Slovenije.

- Aleksandar Majkanović iz firme "Almag" iz Kladova obratio se direktoru naše firme "Termoelektro", tražeći 30-40 ljudi koji bi radili tri meseca u Urugvaju. Za nas je zadužena austrijska kompanija "Kresta", kao i za Rumune, Hrvate i ostale iz regiona. Oni su nosioci dela posla i rade za 'Montes del platu' - kaže jedan od radnika, Novosađanin, koji je, posle svih muka, želeo da ostane anoniman.

Krenuli su iz Beograda, gde im nisu dati ugovori o radu koje su blanko potpisali. Ni u Urugvaju nisu dobili nikakve ugovore. Ispostavilo se da firma koja ih je dovela nije "Almag", već "Sandens", a da je "Almag" u blokadi.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)