Iz uvoza stiže najgore meso na srpske trpeze!

Nezamislivo je napraviti kobasice bez leda, surutke, začina, konzervansa, pojačivača ukusa, uz dodatak mesa koji često ne prelazi petnaestak odsto smese

Meso koje se uvozi u Srbiju bezbedno je po zdravlje, ali reč je o najlošijim kategorijama mesa, koja se stavljaju u proizvode od mesa. Novi Pravilnik o deklarisanju hrane, koji će pomoći potrošačima pri odabiru vrste namirnica, trebalo bi da stupi na snagu u septembru.

Zbog visokih cena smanjena je kupovina svežeg mesa, ali je zato povećana tražnja za manje kvalitetnim i jeftinijim prerađevinama. U viršlama, polutrajnim kobasicama, mesnim konzervama, paštetama, uglavnom je, tvrde stručnjaci, nekvalitetno meso iz uvoza.

U modernim fabrikama mesa, mašine prave usitnjenu masu, u kojoj je, bez detaljnog laboratorijskog pregleda, skoro nemoguće utvrditi kakvog je sastava smesa koja se koristi za punjenje, recimo, jeftinijih kobasica. Da bi ostvarile što veću zaradu, fabrike često uvoze zamrznuto meso četvrte i pete kategorije.

- Kako kupci mogu da budu sigurni u ono što jedu kada ni lupom ne možete da pročitate deklaraciju koja je nalepljena na proizvodima. Najnekvalitetnije su paštete, viršle, pariske kobasice - navodi Nada Vida iz Saveta potrošača.

RTS saznaje da za otprilike mesec dana na snagu stupa nov Pravilnik o deklarisanju životnih namirnica.

Proizvođači će tako morati da napišu sastav proizvoda, njegovu hranljivu vrednost i to vidljivim slovima kako potrošač ne bi morao da koristi lupu.

(Telegraf.rs / Tanjug)