Hoće da ukinu "Made in Germany"

Evropska komisija uskoro će od svakog proizvođača tražiti da dokumentuje u kojoj zemlji je preduzet koji proizvodni korak, a zatim da izračuna u kojoj zemlji je napravljen najveći deo

Evropska unija je predložila ukidanje oznake kvaliteta proizvoda "Made in Germany". Stručnjaci smatraju da bi ovakav predlog mogao da bude negativan za Nemačku.

Proizvođači su do sad oznaku za kvalitet mogli samovoljno da stave na proizvode čiji je veći deo napravljen u Nemačkoj, objasnio je Folker Trajer iz Nemačke industrijske i trgovinske komore (DIHK).

Međutim, marka je više od pukog označavanja porekla proizvoda, kaže Jirgen Varvig, predsednik Nemačkog društva za kvalitet (DGQ).

- Iza toga stoji obrada, pouzdanost, dugotrajnost, sve što možemo podvesti pod "kvalitet". Čovek takođe kupuje i imidž, na primer nemačku inženjersku veštinu - rekao Varvig.

"MADE IN GERMANY" VREDI 100 MILIJARDI EVRA

Procenjuje sa da bi marka "Made in Germany" mogla da dostigne vrednost od 100 milijardi evra, jer se preduzeća i konzumenti odlučuju za skuplju nemačku robu, a ne za povoljnije proizvode iz drugih zemalja. Ali to bi sada moglo da se promeni.

Oznaka "Made in Germany" uvedena je pre tačno 125 godina i smišljena je sa ciljem da se nemački proizvodi diskriminišu. Oznaka "Made in Germany" nije nemački izum. Ona je nastala kao rezultat britanskog zakona o markiranju proizvoda koji je stupio na snagu 23. avgusta 1887. godine.

(Telegraf.rs / Izvor: dw.de)