DŽONSON I DŽONSON: Bogatstvo im nije donelo sreću

Seks-skandali, predoziranje kokainom, prerane smrti, saobraćanje nesreće, tužne sudbine i bizarno ponašanje - sve to ima porodica Džonson, vlasnik poznatog brenda za dečju opremu a u poslednje vreme i lekova - "Johnson&Johnson"

Trojica sinova siromašnog ratara iz Pensilvanije 1887. godine pokrenula su kompaniju koja je svojim proizvodima osvojila svet, ali njima sreću nije donela.

Seks-skandali, predoziranje kokainom, prerane smrti, saobraćanje nesreće, tužne sudbine i bizarno ponašanje - sve to ima porodica Džonson, vlasnik poznatog brenda za dečju opremu a u poslednje vreme i lekova - "Johnson&Johnson", piše "Jutarnji list".

Biografija ove porodice, koja potvrđuje ne samo da milijarde ne kupuju sreću, nego da ponekad nose i veliku nesreću, zanimljiva je poput one drugih, poznatijih dinastija loše karme - porodice Kenedi ili Onazis. U najnovijoj knjizi “Ludo bogati: Moć, skandal i tragedija dinastije Johnson &Johnson” autor Džeri Openhejmer, koji je doktorirao na neautoriziranim biografijama poznatih ličnosti svetskih elita, zaključuje upravo to - kako porodica Džonson kao da je ukleta.

Porodični biznis to svakako nije. Kompaniju koja fantastično stoji na tržištu, a od bebi maramica je napredovala do sofisticiranih medicinskih pomogala - osnovala su 1887. godine trojica sinova siromašnog farmera iz Pensilvanije. No druga strana enormnog bogatstva su problematični, traumatični i duboko nesretni životi naslednika porodice - desete najbogatije u Americi. Njih nisu mogli sakriti ni pozlaćeni zidovi velelepnih vila u kojima su prerano završavali živote i skupoceni automobili koji su ih odvozili u tragičan kraj. Novac im nije mogao kupiti ni zdravlje.

Njegova dva brata nisu imala tu sreću. Brat Keit svoj je udarac sudbine primio 1975. kad je kao 27-godišnjak umro od predoziranja kokainom. Samo nekoliko nedelja posle tada 23-godišnji Bili poginuo je u nesreći s motorom u Los Angelesu, samo dve godine nakon što je dobio tradicionalni porodični ček na deset miliona dolara. No niko od njih nikad se nije uključio u porodični posao - kompaniju koja je 1944. izašla na berzu (iako su značajne delove dobili glavni nasljednici).

Ni druga grana porodice nije prošla mnogo bolje. Mlađi “generalov” brat Džon Sevard Džonskon I navodno je početkom prošlog stoljeća kao tinejdžer bio zatvoren u stanu jedne njujorške bogatašice, koja ga je seksualno iskorišćavala.

(Telegraf.rs / Izvor: jutranji.hr)