Lekarki 12 godina zatvora zbog smrti bebe?

Ako je pacijentu zdravlje teško narušeno, za nesavesnog lekara predviđena je kazna od jedne do osam godina zatvora, odnosno od 2 do dvanaest godina ako zbog njegove greške pacijent umre

Velika tragedija koja se nedavno desila u bolnici GAK "Narodni front", kada je jedna beba blizanac preminula, a druga jedva preživela, pokrenula je polemiku o mogućim posledicama i kaznama koje prete lekarima, ukoliko se utvrdi da je njihovom greškom pacijent preminuo.

Dan posle smrti bebe, direktor Narodnog fronta Dušan Stanojević ocenio je da doktorka nije odgovorna za smrt bebe. Samo nekoliko dana kasnije, lekarka Zagorka Milanović odbacila je bilo kakvu krivicu u vezi sa ovim slučajem, poručivši da su potpuno besmislene tvrdnje da ona nekog nije htela da porodi na dežurstvu.

Nesavesno i nestručno postupanja zdravstvenih radnika prema pacijentima, poznatije kao lekarske (medicinske) greške, nisu retkost u Srbiji.

Reč je istovremeno o krivičnom delu nesavesnog lečenja, za koje je predviđena zatvorska kazna i o kršenju zdravstvenih propisa i etičkih kodeksa medicinskih radnika, zbog čega bi trebalo da zdravstveni radnik privremeno ili trajno ostane bez dozvole za rad.

Za krivično delo nesavesnog lečenja najčešće su odgovorni lekari, ali mogu odgovarati i drugi zdravstveni radnici.

Medicinski radnik koji na sudu dokaže da nije bio svestan da čini grešku ili da je znao da ne poštuje proceduru, ali je bio ubeđen da ni do kakvih štetnih posledica neće doći (za oba ova slučaja kaže se da je krivično delo počinjeno iz nehata), biće kažnjen mnogo blaže: preti mu novčana kazna ili zatvor do jedne godine.

Ako je pacijentu u ovom slučaju teško narušeno zdravlje, kazna može biti do tri godine, a u slučaju smrti do osam godina zatvora.

Direktor Narodnog fronta Dušan Spasojević nije se javljao na pozive Telegrafa. Doktorka Zagorka Milanović, nakon što smo se predstavili, samo je kratko poručila za naš portal: "Doviđenja, prijatno".

Kako Telegraf.rs saznaje, druga beba, kojoj su se lekari u prvi mah borili za život, sada veoma dobro napreduje.

(Telegraf.rs)