Amerika htela i nuklearkama da brani Tita od Staljina

Vašington nije isključivao mogućnost da iskoristi nuklearno oružje kako bi odbranio Jugoslaviju od eventualnog napada Sovjetskog Saveza, a to bi svakako izazvalo odgovor druge strane i teško da bi se izbegao "nuklearni rat"

Staljinov privatni rat sa Josipom Brozom Titom umalo nije prouzrokovao treći svetski rat, navodi se u objavljenom dokumentu sa kojeg je američka Nacionalna bezbednosne agencija (NSA) skinula oznaku poverljivosti, prenosi Radio-televizija Srbije.

U dokumentu koji je nazvan "Izbegavanje Armagedona", NSA navodi da je Staljin bio odlučan da po svaku cenu uništi Tita i "njegov otpadnički komunistički režim". Tito je povukao nekoliko poteza koji su razbesneli Staljina, a kap koja je prelila čašu bio je Grčki problem i Titova pomoć (oko 10.000 "dobrovoljaca"), komunistima koji su se borili u toj zemlji.

Pošto je Beograd odbio da popusti, Staljin je zahtevao oštru kaznu. U Sovjetskom bloku počele su "čistke" Titovih saveznika, a najtemeljnije u Mađarskoj, prvoj liniji uz jugoslovensku granicu. Na taj način počeo je "obaveštajni rat epskih proporcija" između Jugoslavije i Sovjetskog saveza.