SAVET RADNICIMA: U inostranstvo samo sa proverenim agencijama!

Građanima koji nameravaju da rade u inostranstvu Ministarstvo rada preporučuje da posao traže isključivo preko trenutno 60 registrovanih agencija

Ministarstvo rada preporučilo je danas građanima Srbije da posao u inostranstvu traže isključivo preko trenutno 60 registrovanih agencija za posredovanje prilikom zapošljavanja.

- Sektor za zapošljavanje u Ministarstvu rada vrši nadzor nad radom agencija koje su dužne ugovorima sa domaćim ili inostranim poslodavcima u inostranstvu da obezbede građanima predviđene uslove rada - izjavila je Tanjugu savetnica u ministarstvu Ivana Čikarić.

Poslednji slučaj da su naši radnici obespravljeni trenutno je aktuelan u Urugvaju, gde srpski građevinci angažovani na izgradnji najveće fabrike celuloze na svetu ne mogu da naplate svoj rad.

- Da bi neko mogao da obavlja poslove u zemlji i inostranstvu mora da dobije dozvolu od Ministarstva rada, na pet godina sa mogućnošću produžetka - kazala je Čikarićeva.

Za agencije su predviđene velike kazne ako ne ispune svoje obaveze, a građani mogu da se raspitaju o agencijama i u Ministarstvu rada. Inostrani poslodavci su dužni da obezbede uslove rade i zaštitu radnicima odnosno najmanje jednak tretman - zdravstveno osiguranje, smeštaj i putne troškove.

Oštećeni radnici mogu da se obrate ambasadi naše zemlje ili konzulatu, koji kontaktiraju Ministarstvo rada. U slučaju da su radnici angažovani bez ikakvog posredovanja kod stane firme jedino mogu da se prijave konzularno-diplomatskom predstavništvu Srbije u toj zemlji i tako da probaju da zadovolje pravdu.

(Telegraf.rs / Tanjug)