Kako je fudbaler Obilića postao sveštenik u Venecueli (FOTO) (VIDEO)

Otac Aleksandar je fudbalski dres zamenio mantijom, a njegov teren više nije travnjak nego Crkva. Več 14 meseci u zemlji Uga Čaveza širi pravoslavlje u službi SPC

U hladovini Brankovine, nadomak Valjeva, ekipu Telegrafa ugostio je sveštenik Aleksandar Saša Đurđević, koji je trenutno na odmoru u svom kraju. Sveštenički poziv ga je odveo u daleku Venecuelu, a njegova životna priča je dostojna romana.

Otac Aleksandar je fudbalski dres zamenio mantijom, a njegov teren više nije travnjak nego Crkva. Za ovu promenu u životu se odlučio jedne noći tokom bombardovanja. Več 14 meseci  u zemlji Uga Čaveza širi pravoslavlje u službi SPC.

Otac Aleksandar nije omiljen samo u Venecueli, već i u rodnom Valjevu, a u to smo se lično uverili tokom šetnje ovim gradom poznatom po tome što iz njega potiču velikani poput prote Mateje Nenadovića, Desanke Maksimović i drugih.

Skoro da nije bilo čoveka koji nije zaustavio oca Aleksandra, celivao ruku, pozdravio se i pozvao ga u svoj dom. Posle višečasovnog druženja, primakao se kraj razgovoru, a otac Aleksandar je žurio na zakazan termin za fudbal...

(Mićo Babić)