Bombardovanje Srbije recept za Siriju?

Američki predsednik Barak Obama i dalje odmerava kako da reaguje povodom navodnih napada hemijskim oružjem u Siriji, dok njegovi saradnici istražuju da li bi operacija "Plemeniti nakovanj", završna faza rata na Kosovu i Metohiji, mogla da posluži kao presedan za akciju u Siriji

Vojni savetnici predsednika SAD razmatraju opciju za napad na Siriju po uzoru na NATO bombardovanje SRJ iz 1999. kako bi zaobišli UN, piše "Njujork tajms".

Kako navodi list, američki predsednik Barak Obama i dalje odmerava kako da reaguje povodom navodnih napada hemijskim oružjem u Siriji, dok njegovi saradnici istražuju da li bi operacija "Plemeniti nakovanj", završna faza rata na Kosovu i Metohiji, mogla da posluži kao presedan za akciju u Siriji.

Iako iz SAD još nisu stigle toliko jasne pretnje kao iz Evrope, Obama je u sredu nagovestio da bi moglo da dođe do pokušaja da se zaobiđu tela Ujedinjenih nacija.

- Kosovo je očigledan presedan za Obamu, jer su i u Siriji ubijani civili, a Rusija ima dugogodišnje veze sa režimom koji je optužen za zločine. Predsednik Bil Klinton je 1999. godine iskoristio podršku NATO i tvrdnje da štiti nenaoružanu, ranjivu populaciju kako bi opravdao 78 dana bombardovanja SRJ - piše list.

Viši zvaničnik je za list potvrdio da je "kosovski presedan" tema na sastancima o Siriji, ali je istakao i da se razmatra da li bi udar iz vazduha imao neželjene posledice, kao što su destabilizacija Libana ili odliv većeg broja izbeglica u Jordan, Tursku i Egipat.

(Telegraf.rs / Tanjug)