Uz pomoć rupe u zakonu i firme daju kredite

- Mi radimo sa najugroženijim ciljnim grupama, Romima, nezaposlenima, koji su marginalizovani i u bankama ne mogu da dođu do kredita - kaže Saša Dimitrovski iz firme Mikrofins

Malo je poznato da u Srbiji kreditiranjem mogu da se, pored banaka, bave i firme.

Tako je nekoliko privatnih firmi pronašlo rupu u zakonu i način da veoma skupe zajmove plasira najsiromašnijim građanima, koji ne mogu da dobiju novac od banaka jer nisu kreditno sposobni. Zakonitost ovakve prakse je i formalno pod znakom pitanja, ali bar za sada, nadležni organi ne reaguju, piše "Danas".

Trenutno, ovakvim kreditiranjem bave se bar tri privatne firme − Mikrofins, Mikro razvoj i Agroinvest fond. Procedura je sledeća: klijent se obraća "preduzeću za mikrokreditiranje" i traži novac, ono mu odobrava "kredit" i upućuje ga da se obrati partnerskoj banci. Banka zatim formalno zaključuje ugovor o kreditu sa klijentom na bazi 100 odsto depozita, koji obezbeđuje sporno preduzeće.

- Mi radimo sa najugroženijim ciljnim grupama, Romima, nezaposlenima, koji su marginalizovani i u bankama ne mogu da dođu do kredita. Nama banke uzmu više od polovine kamate - kaže Dimitrovski, objašnjavajući razlog za kamatu od skoro 3,3 odsto mesečno. U isto vreme, kako kaže, "jemac može da obezbeđuje i dva, tri, četiri kredita", što umanjuje sigurnost kreditnog plasmana. Dimitrovski potvrđuje da je razlog što se traži da jemac bude zaposlen u javnom sektoru to što se u državnim firmama daleko teže dobijaju otkazi nego u privatnim.

(Telegraf.rs/ Izvor: Danas)