ZLOČIN IZ MRŽNJE: Novom odredbom zakona bolja zaštita LGBT osoba? (VIDEO)

U Ministarstvu pravde kažu da bi zakonska odredba zločin iz mržnje, koja je uvedena u decembru prošle godine, trebalo da ima preventivno dejstvo

U decembru prošle godine, srpski zakon postao je bogatiji za jedan član koji, ukoliko ne ostane samo slovo na papiru, može značajno poboljšati položaj manjina.

Uvođenjem tzv. instituta zločina iz mržnje, odnosno strože sankcionisanje nasilja, napada ili uvreda ukoliko su učinjeni iz mržnje prema pripadnicima seksualnih, verskih ili nacionalnih manjina, država je stala u odbranu slabijih.

- SUP mora da pronađe te izvršioce, tužioci da optuže i pruže dovoljno dokaza na sudu, a sudovi da adekvatnom kaznenom politikom reaguju na ovakve pojave - objašnjava državni sekretar Ministarstva pravde Danilo Nikolić.

On dodaje da zločin iz mržnje obuhvata napade navijačkih grupa između sebe, kao i napade na druge osobe samo zato što nose boju određenog kluba, nasilje prema LGBT osobama, pisanje grafita političke sadržine jer su drugačijeg opredeljenja i slično.

Ova odredba bi, kako kažu u Ministarstvu pravde, sama po sebi trebalo da ima preventivno dejstvo.

(Marina Mirković / Jovana Mikašinović)