Šta Srbija dobija ako dođe banka iz Emirata?

- Nadam se da će oni raditi kao komercijalna banka u svim bankarskim sektorima, jer bi to obogatilo ponudu koju imamo na tržištu - kaže generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić

Eventualni dolazak Rojal grupe iz Ujedinjenih Arapskih Emirata na srpsko bankarsko tržište značio bi potvrdu da investitori iz te zemlje žele da ozbiljno i dugoročno posluju u Srbiji.

- Dolazak bilo koje ozbiljne banke ovde može samo da doprinese boljem kvalitetu bankarskog sektora, većoj ponudi usluga i da to bude dobro i za klijente i za čitav bankarski sektor, a to važi i za Rojal grupu - rekao je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić.

Prema njegovim rečima, u Srbiji postoji ukorenjena zabluda da će ako takva bankarska grupacija dođe, ona poslovati po pravilima različitim od ustaljenih bankarskih principa, da će davati kredite bez kamate i slično, što je vrlo nerealno očekivanje, jer će se oni prilagoditi uslovima koji postoje na lokalnom tržištu.

- Ako takva grupacija dođe, imaće svoje specifične principe, standarde i način poslovanja, ali osnovni bankarski principi svuda važe i isti su zakoni po kojima će oni raditi ovde − Zakon o bankama, Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga - istakao je Dugalić.

Kako je naveo, ako Rojal grupa prepozna interes da radi kao komercijalna banka u Srbiji sa građanima i privredom, svakako će se opredeliti za tu varijantu, u protivnom zadržaće se na nivou predstavništva, kao neke druge velike banke u Srbiji.

- Nadam se da će oni raditi kao komercijalna banka u svim bankarskim sektorima, jer bi to obogatilo ponudu koju imamo na tržištu - rekao je Dugalić.

On je napomenuo da bi dolazak Rojal grupe bio specifičan u odnosu na druge primere dolazaka banaka na srpsko tržište, jer bi bio u sklopu aranžmana sa kompanijama iz UAE.

(Telegraf.rs / Tanjug)