UN nisu odobrile vojnu intervenciju u Siriji

Članice Ujedinjenih nacija nisu uspele da se dogovore oko britanskog predloga rezolucije kojim bi bila odobrena upotreba vojne sile protiv Sirije. Nacrt vraćen na dodatne konsultacije

Pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN nisu danas uspele da postignu dogovor o britanskom predlogu rezolucije kojim bi bila odobrena upotreba vojne sile protiv Sirije.

Da je nacrt rezolucije stavljen na glasanje, Rusija i Kina bi gotovo sigurno stavile veto na njega, pošto su blokirale i prethodne pokušaje da se sankcioniše režim predsednika Bašara al Asada, navodi AP. Nakon višesatnog sastanka ambasadora u sedištu UN, nacrt rezolucije je vraćen vladama njihovih zemalja na konsultacije, naveo je jedan zapadni diplomata koji nije želeo da bude imenovan.

Predstavnici Velike Britanije, Kine, Francuske, Rusije i SAD održali su ranije danas razgovore o rezoluciji Saveta bezbednosti UN čiji je predlog sačinila Britanija, a kojom bi bila omogućena vojna akcija protiv sirijskog predsednika Bašara al-Asada, saopštile su diplomate.  Rusija smatra da bi Savet trebalo da sačeka da inspektori UN završe istragu o hemijskom oružju u Siriji pre nego što bilo šta odluče.

- Inspektorima je potrebno još četiri dana da završe posao, rekao je generalni sekretar UN Ban Ki-Mun.