H&M, ZARA, VICTORIA’S SECRET: Pogledajte da li je njihova odeća opasna po zdravlje!

Grinpis upozorava: Glavni krivac je formaldehid, koji se povezuje s brojnim zdravstvenim problemima kao što su rak, alergija, nesanica i oslabljeni imunitet

Međunarodno udruženje ekoloških aktivista Grinpis saopštilo je da odeća mnogih poznatih proizvođača sadrži štetne hemikalije. Problem je u tome što štetne supstance iz odeće dolaze u kontakt s kožom koja ima moć upijanja, i na takav način ulaze u naš organizam. Otrovi koji u organizam uđu preko kože završavaju u krvotoku i na kraju u jetri - organu zaduženom za eliminaciju toksina.

Verovatno ste i sami više puta primetili kako tek kupljena majica ima čudan, neugodan miris. To je zato što se mnoge tkanine koje dolaze u dodir s kožom tretiraju opasnim sredstvima tokom procesa proizvodnje.

Glavni krivac za to je formaldehid, koji se povezuje s brojnim zdravstvenim problemima poput raka, alergija, nesanica, oslabljenog imuniteta.

Proizvođači tekstila koriste ga kako bi roba delovala sveže i izglačano i kako bi tokom transporta i skladištenja sprečili pojavu plesni. Formaldehid iz veša, odeće i posteljine - s kojima je naša koža u dodiru 24 sata na dan - izaći će u pranju, ali ne sav.

Grinpis upozorava da, nažalost, u vezi s tim nema mnogo pomoći jer je formaldehid prisutan u gotovo svemu čime smo okruženi - tepisima, zavesama, dušecima...

(Telegraf.rs/ Izvor: Magazin.ba)