LOŠE ZA BIZNIS: Firmarine skuplje 500 puta

U Kraljevu je, na primer, komunalna taksa za isticanje firmarine Poštama Srbije, koje se ubrajaju u velika preduzeća, ove godine uvećana za 468 odsto i iznosi 9,3 miliona dinara

Prema podacima Unije poslodavaca, taksa za isticanje naziva firme poskupela je ove godine u proseku od 20 do 30 odsto, a u nekim slučajevima i do 500 puta.

I to po sledećem pravilu: što je opština manja i ima manji dotok novca iz republičke kase, to je firmarina veća. Lokalne samouprave se ovim potezom nisu ogrešile o zakon, već su iskoristile ono što im propis omogućava.

Zbog smanjenja transfera novca iz republičkog budžeta, ali i prošlogodišnjim ukidanjem 138 parafiskalnih nameta, od kojih je najveća bila firmarina, opštine su ostale bez pet milijardi dinara prihoda. To je bio signal za povećanje lokalnih taksi. I one su listom povećale firmarine za srednja i velika preduzeća, naknade za korišćenje i uređenje građevinskog zemljišta i poreza na imovinu.

U Kraljevu je komunalna taksa za isticanje firmarine Poštama Srbije, koje se ubrajaju u velika preduzeća, ove godine uvećana za 468 odsto i iznosi 9,3 miliona dinara. Ranije je za svaku poštu, u selu ili gradu, godišnji iznos firmarine iznosio 96.000 dinara, a od marta ove godine, taj račun u Kraljevu je uvećan na 450 hiljada za svaku poštu.

Dragoljub Rajić, direktor Unije poslodavaca, to objašnjava činjenicom da se ukidanje firmarina za mala i srednja preduzeća prelilo na srednja i velika. On navodi da su lokalne samouprave iskoristile gornju granicu koju im je postavilo Ministarstvo finansija, jer time žele da napune kase.

(Telegraf.rs/ Izvor: Politika)