DŽABA PLAĆATE PRETPLATU: RTS ne može da dobije spor na sudu?!

Osim što Radio-televizija Srbije nema pravnih mogućnosti da dobije spor, godišnji iznos pretplate je 6.000 dinara, a troškovi advokata, sudskog postupka i izvršitelja su daleko veći

Prelazak RTS-a na budžetsko finansiranje neće osloboditi građane dugovanja koja su napravili do ukidanja pretplate, ali su u praksi male šanse da će ih neko zbog tog duga goniti.

Godišnji iznos pretplate je 6.000 dinara, a troškovi advokata, sudskog postupka i izvršitelja su daleko veći, pa bi korist od dobijenih sporova bila manja od naplaćenog duga. Osim toga, rok zastarelosti je godinu dana.

RTS nema ni pravnih mogućnosti da dobije spor, potvrđeno je "Večernjim novostima" u Vladi Srbije.

Naime, da bi neko državno ili komunalno preduzeće naplatilo potraživanja, ono je moralo sudu da podnese predlog za izvršenje na osnovu takozvane verodostojne isprave. RTS ne može da ima verodostojnu ispravu jer novac naplaćuje preko trećeg lica, odnosno Elektrodistribucije, koja ne može da tuži, zato što ne proizvodi TV program.

On se nada da nećemo dve godine tražiti efikasan sistem, prihvatljiv za građane, koji će garantovati finansijsku stabilnost, ali i programsku nezavisnost RTS.

Javni servisi biće na državnoj kasi do kraja 2015.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti - V. C. Spasojević)