Za male popravke stana treba čak 3.000 evra

Samo za zamenu ulaznih vrata i prozora treba odvojiti veliki novac. Većina građana mora da uzme kredit kako bi renovirala stan

Svi oni koji se spremaju da poprave prozore, izolaciju, fasadu, najbolje je da poprilično odreše kesu. Jer za minimalne popravke u stanu potrebno je bar 3.000 evra.

To je za većinu građana Srbije ogroman novac.

Naime, procene su da ulaganje u sređivanje stana ne bi moglo da bude manje od 3.000 evra i to samo za zamenu ulaznih vrata i prozora. Tome, međutim, treba dodati i novac za sređivanje podova, instalacije, kotlarnice ako je ima, krova...

Za većinu građana jedini način da obezbede taj novac je putem kredita, a i on bi morao da bude jako povoljan da bi oni koji imaju niska primanja mogli uopšte da ga otplaćuju.

Vrednost starih stanova i kuća je i na tržištu nekretnina niža od novoizgrađenih objekata. Oni su jeftiniji za 10 do 15 odsto.

- Ukoliko je, međutim, stara zgrada na dobroj lokaciji i dobrog kvaliteta, cena ne ide dole. Nekada ljudi više vole da uzmu stari stan nego novi, zato što su mnogi stanovi iz novogradnje loše urađeni. Između 1936. i 1940. godine je period kada su najbolje građene zgrade u Beogradu, tada se vodilo računa o svemu. Te su zgrade su na dobrim mestima i imaju dobru cenu - kaže vlasnik agencije za nekretnine Nedeljko Malinović.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)