KRIZA U SIRIJI: Francuzi ubeđuju Putina da popusti

Francuski obaveštajci tvrde da imaju nove optužujuće dokaze protiv Bašara el Asada koje planiraju da pokažu ruskom predsedniku na predstojećem samitu G20

Predstavnici vlada i obaveštajnih službi zapadnih sila pokazaće ruskom predsedniku Vladimiru Putinu dokaze o korišćenju hemijskog oružja u Siriji - uključujući i nove dokaze francuskih obaveštajaca koji ovaj napad direktno povezuju sa sirijskim vlasima - na samitu G20 u Sankt Peterburgu ove nedelje.

Kako piše britanski "Gardijan", francuski obaveštajci pokazaće Putinu dokaze za koje tvrde da povezuju sirijske vlasti sa masivnim i koordinisanim hemijskim napadom u kom je, 21. avgusta, izginulo nekoliko stotina civila. Ruski predsednik će biti pozvan da pokaže diplomatsku fleksibilnost i približi se prihvatanju ideje da sirijski lider Bašar el Asad odstupi.

U izveštaju francuske obaveštajne službe, sa kog je skinuta oznaka poverljivosti i koji je u ponedeljak objavljen na 9 strana, tvrdi se da postoje dokazi da su Asadove snage pokrenule napad na predgrađe Damaska, koje kontrolišu pobunjeničke snage, koristeći kombinaciju konvencionalnog oružja i "masivnu upotrebu hemijskog oružja".

(M. S. / Izvor: theguardian.com)