MAĐARI KRIJU ISTINU: Gde je srce Sulejmana Veličanstvenog?

Vekovna tajna na putu da bude otkrivena. Turski sultan preminuo je tokom opsade zamka Siget, kojeg su Osmanlije zauzele u septembru 1566. godine, uz velike gubitke

Ekipa mađarskih istraživača saopštiće krajem ovog meseca gde je tačno zakopano srce jednog od najvećih turskih sultana, Sulejmana Veličanstvenog. Postavlja se pitanje zašto je tačna lokacija sultanovog srca postala toliko važna istorijska zagonetka.

Francuski državnik, kardinal Rišelje, opisao je opsadu mađarskog zamka Siget kao „bitku koja je spasla civilizaciju". Bitka se odigrala pre 447 godina, a Osmanlije su konačno zauzele grad u septembru 1566. godine, uz velike gubitke. Među palima je bio i njihov vladar, Sulejman Veličanstveni. Nakon velikih gubitaka, Osmanlije nisu pretile Beču narednih 120 godina.

Istraživači danas prekopavaju tlo i arhive u potrazi za sultanovim srcem.

 

Mape vode na pogrešan trag, a kada su Habsburzi osvojili zamak 1689. godine, srpski plaćenici protjerali su preostale muslimane. Nemački katolici naselili su ovo područje u 18. veku, a pejzaž se dosta promenio od tada. Čak se minijaturno ledeno doba podudarilo sa otomanskom okupacijom.

Ono što je danas potočić Almasi, nekada je bilo divlja bujica. Takođe, treba spomenuti i da „sziget" na mađarskom znači „ostrvo", koje se dizalo iz nekadašnje rečne močvare. U blizini je danas i Park tursko-mađarskog prijateljstva, a nalazi se na mestu nekadašnjeg logora Sulejmanove armije, gde je i spomenik sultanu Sulejmanu.

Gradonačelnik Sigetvara, Janoš Kolovics, sada sa ponosom ističe svoje bosanske korene i najavljuje izgradnju novog turističkog centra, koji će biti izgrađen u blizini gradske džamije.

(Telegraf.rs / Klix.ba)