OPREZ: Svaki deseti lek je falsifikat

Sve je više lekova koji se na pijacama, preko oglasa ili interneta prodaju na crno. Do sada je bilo slučajeva da se umesto aktivne supstance, u tim medikamentima pronađe kreda ili prah

Razni lekovi, od onih za srce i pluća do preparata za jačanje imuniteta, potenciju i mršavljenje - deo su palete medikamenata koji se prodaju na crno. Oglasi, pijačne i internet tezge sve su češća mesta na kojima građani dolaze do njih.

Direktor Agencije za lekove i medicinska sredstva Saša Jaćović kaže da ako se takvi lekovi nabavljaju preko ilegalnih lanaca distribucije, prva opasnost je da pacijent unese u organizam neku toksičnu supstancu.

Jaćović ističe da je bilo slučajeva krede i praha, dodajući da ako i postoji aktivna supstanca, ona postoji u smanjenoj koncentraciji. Na taj način zavarava i terapeuta i pacijenta, kaže za RTS Jaćović. Kako je nedavno rekao, svaki deseti lek na domaćem tržištu je falsifikat.

- U okviru agencije postoji pi-ar služba koja radi svoj posao adekvatno gde apelujemo na sve građane da ne koriste te falsifikovane lekove - navodi Jaćović.

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)