Ekskurzije učenika pod znakom pitanja

U većini škola još ne razmišljaju o đačkim putovanjima jer se plaše tendera. Za svaku ekskurziju škola dobijala po 5.000 evra

Tema prvih ovogodišnjih roditeljskih sastanaka širom Srbije, mada školska godina jedva da je počela, bile su - ekskurzije. Većina škola još i ne razmišlja o raspisivanju konkursa za putovanja, pošto im, kažu, nije jasno ni da li, ni kako treba da ih organizuju.

Među direktorima se pronela vest da će se ekskurzije i nastava u prirodi ubuduće organizovati kao klasične javne nabavke i da će škole morati da odrade celokupnu proceduru kao bilo koje preduzeće kad raspisuje tender. To bi značilo da moraju da imaju bar jedno do dvoje stručnjaka za javne nabavke, a to opet usporava konkurs, poskupljuje ionako preskupa putovanja i onemogućava plaćanje na rate.

U Sindikatu obrazovanja, pak, tvrde da je to odličan način da se mitu i korupciji stane na put.

- Putovanja nastavnika sa đacima trebalo bi tretirati kao službeni put, i oni bi trebalo da dobijaju dnevnice kao i svi ostali kad putuju. I to iz budžeta, a ne iz džepova roditelja. Dobro je i da tenderi budu na javnom portalu, a ne kao dosad, da se direktor škole dogovori s jednom agencijom, a ostale dve na konkursu da budu samo formalne.

(Telegraf.rs / Izvor: "Večernje novosti")