Ovo su poslovi sa najvećom stopom samoubistava

Iako je opšteprihvaćeno mišljenje da su najčešće žrtve depresije i suicidnih misli ljudi koji se bave „monotonim” profesijama, nije baš tako. To pokazuje i podatak da su i oni koji se bave takozvanim „lepim” poslovima, poput veterine ili vajarstva takođe našli svoje mesto na ovoj mračnoj listi i to među prvih dvadeset

Prilikom odabira profesije treba dobro razmisliti, a pored ličnih afiniteta svakako treba uzeti u obzir i to koliko ćete na nekom radnom mestu biti srećni.

Profesije koje su rizične, a pri tome zahtevaju i visok stepen stručnosti često podižu broj samoubistava, ako je verovati podacima istraživanja koje je sproveo američki Nacionalni institut za profesionalno zdravlje i bezbednost.

Stomatolozi su poznati kao česte "samoubice", ali najnovija istraživanja pokazuju da još češće na sebe dižu ruku lekari i brodski inženjeri. Za lekare je, prema podacima ove institucije, verovatnoća da će sebi oduzeti život veća za 100 odsto u odnosu na druge profesije.

Finansijski stručnjaci i advokati se takođe nalaze na spisku zanimanja sa najvećom stopom samoubistva.

Istraživanje koje je obuhvatilo isključivo ženski deo populacije dalo je nešto drugačije rezultate. Žene nisu previše zadovoljne ukoliko rade poslove u policiji ili vojsci, a najdepresivnije su ako se bave - prodajom.

(Telegraf.rs)