Radimo dva dana za francusku satnicu

Da bi sustigao radnika u Francuskoj, koji za 60 minuta zaradi 34 evra, Srbin sa prosečnom platom treba da radi 15 sati

Zaposleni u Francuskoj za sat zaradi prosečno 34 evra, dok na te pare prosečan Srbin može da računa tek posle više od 15 radnih časova, ili skoro dva radna dana.

Da bi sustigli radnika u Nemačkoj, koji za 60 minuta obezbedi sebi 30 evra, na poslu moramo da "otkucamo“ bar 13 sati. To važi samo za one sa prosečnom platom, a takvih je u Srbiji sve manje.

Sat rada u Evropskoj uniji staje od 3,9 do 39 evra, u zavisnosti od toga da li je reč o Bugarskoj ili Švedskoj, članicama EU.

- Srpski radnik je, nažalost, među najmanje plaćenim radnicima, ne samo u Evropi, nego i u svetu - kaže, za "Novosti“, Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata ASNS i dodaje:

U Uniji poslodavaca kažu da smo pri evropskom dnu što se tiče radnog sata. Dragoljub Rajić, predsednik Unije poslodavaca, ukazuje da spadamo u osam zemalja sa najnižom satnicom u Evropi. Uprkos tome, investitori nas zaobilaze.

- Razlog zašto je investitora još malo je u tome što investitori prvo gledaju koliki je nivo zaštite privatne svojine u određenoj zemlji, zatim koliko brzo njihova investicija može da se realizuje i da li mogu da jasno predvide troškove te investicije - kaže Rajić.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)