ŠTA SE NAJVIŠE FALSIFIKUJE: Lopovima omiljena novčanica od 2.000 dinara!

- Za prepoznavanje falsifikata prvenstveno je važno obratiti pažnju na kvalitet papira, karakterističan zvuk pri savijanju i gužvanju, čvrstinu, elastičnost - žilavost - kažu u NBS

Falsifikatori u Srbiji, unazad sedam godina, najviše su voleli da "štancuju" lažnu novčanicu od 1.000 dinara, popularnu hiljadarku. Međutim, u 2013. stvari su se malo izmenile, pa im je sada daleko milija novčanica od 2.000 dinara na kojoj je čuveni srpski naučnik Milutin Milanković.

U ovoj godini broj otkrivenih falsifikovanih novčanica od 1.000 i 2.000 dinara bio je na približno istom nivou, a kako za Telegraf.rs otkrivaju u Narodnoj banci Srbije (NBS), nešto više falsifikata bilo je u korist apoena od 2.000 dinara. Po količini otkrivenih falsifikata sledi novčanica od 500 dinara.

- U 2012. ukupno je otkriveno 5.985 komada falsifikovanih dinara i 1.032 komada falsifikovanih stranih novčanica. U prvoj polovini 2013. otkriveno je 2.134 falsifikata dinara, a stranog novca 349 novčanica - kažu u NBS.

Sve reklamacije treba učiniti na licu mesta a najbolje je da se sumnjiva novčanica ne primi. U slučaju da naknadno, po napuštanju mesta dobijanja novčanice, građanin dođe do saznanja ili sumnje da je primio falsifikovanu novčanicu dužan je da takvu novčanicu preda bilo kojoj banci ili policiji.

(N. Sekulić)