TELEGRAF ISTRAŽUJE: Šta sve banke naplaćuju

Mesečno nam banke iz džepa izbiju najmanje 2.000 di­na­ra na razne na­kna­de. U bankama plaćamo gotovo sve, od održavanja tekućeg računa, provizija za odobrenje kredita, podizanja novca sa bankomata druge banke, dozvoljenog minusa..

Nema te banke koja se nije dosetila da lepo naplati svoju uslugu. U bankama plaćamo gotovo sve, od održavanja tekućeg računa, provizija za odobrenje kredita, podizanja novca sa bankomata druge banke, dozvoljenog minusa.

Prema nekim proračunima, ban­ke nam me­seč­no, po naj­jef­ti­ni­jim ta­ri­fa­ma, iz džepa izbiju 2.000 di­na­ra za na­kna­de.

U Banci Inteza kažu za Telegraf.rs da ne naplaćuju otvaranje računa, ali u zavisnosti od modela za koji se opredele klijenti, naknada za mesečno održavanje računa kreće se od 125 do 300 dinara.

U Sosijete ženeral banci ne naplaćuju ni otvaranje ni zatvaranje računa, osim što je klijent pre zatvaranja dužan da izmiri dugovanja.

Banka Rajfajzen firmama za održavanje računa naplaćuje 500 dinara mesečno, a za gašenje računa 1.000 dinara. Naknada za podizanje dinara sa računa je 0,50 odsto od podignutog iznosa. Provizija za obradu zahteva pozajmice je 0,8 odsto do jedan odsto od iznosa odobrene pozajmice, minimum 2.500 dinara.

Nije tajna da osim na kamatama, od kojih su prošle godine zaradile čistu milijardu evra, banke najveću dobit ostvaruju na raznim provizijama i naknadama.

U protekle dve godine ovaj iznos je na gotovo istom nivou – od oko 35 milijardi dinara, odnosno nešto više od 300 miliona evra.

(N. Sekulić)