TUŽILAŠTVO: Da li je Aćif-efendija mrtav?

Zahtev za rehabilitaciju Aćif-efendije podnelo je Bošnjačko nacionalno veće nakon što je prethodno prekinut proces obustavljen u novembru 2012. godine

U procesu rehabilitacije Aćif-efendije Tužilaštvo je predložilo da se reši prethodno pravno pitanje, odnosno utvrđivanje činjenice da je on mrtav.

Punomoćnik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV), u tehničkom mandatu, Emir Fetahović se protivio ovom predlogu jer je, kako kaže, smrt Aćif-efendije opšte poznata činjenica, preneli su novopazarski mediji. Ostaje, dakle, da Viši sud donese odluku o ovim predlozima. Zahtev za rehabilitaciju Aćif-efendije podnelo je BNV, nakon što je prethodno prekinut proces obustavljen, u novembru 2012. godine.

Predsednik Višeg suda u Novom Pazaru Miroljub Vujović je tada rekao da je BNV 3. septembra prošle godine povuklo zahtev za rehabilitaciju Hadžiahmetovića, koji su pokrenuli 2006. godine.

Međutim, predsednik BNV Esad Džudžević negirao je tvrdnje sudije, navodeći da oni samo nisu obnovili postupak na osnovu novog Zakona o rehabilitaciji, koji je donet oktobra 2011. godine.

Prvo ročište održano je juče. Inače, uloga Aćif-efendije, jednog od vođa tadašnje partije Džemijet i narodnog poslanika u Skupštini Kraljevine Jugoslavije, tokom Drugog svetskog rata, u javnosti se ocenjuje dijametralno različitim stavovima. Dok je za neke on organizator odbrane Novog Pazara, kojom je više puta sprečen pokolj muslimana od četničkih jedinica, za druge je kolaboracionista i narodni neprijatelj koji je 1945. osuđen i streljan.

Hadžiahmetović je dobio i visoko nacističko odlikovanje, a istoričari ga označavaju i kao odgovornog za ratne zločine nad Srbima. Polovinom jula ove godine čelnici četiri nevladine organizacije u Novom Pazaru uputili su protestno pismo Višem sudu zbog, kako su naveli, rehabilitacije čoveka koji je cvećem dočekao Nemce u tom gradu.

(Telegraf.rs / Tanjug)