Nadležni ne saopštavaju uzrok masovnog trovanja

Iako je danas trebalo da saopšte uzrok trovanja 220 dece i 90 odraslih u Smederevu, u Zavodu za javno zdravlje izdali su samo saopštenje sa manje bitnim podacima

Zavod za javno zdravlje u Požarevcu danas je trebalo da saopšti uzrok masovnog trovanja do kojeg je došlo u Smederevu 10. i 11. septembra. Međutim, od njih je usledilo samo saopštenje u kojem se masovno trovanje i njegov uzročnik ne spominju, već se samo navodi broj pacijenata koji se javio lekarima zbog stomačnih tegoba.

"U školskom dispanzeru Doma zdravlja u Smederevu registrovano je 145 pacijenata sa simptomima bolesti organa za varenje – mučnina, dijareja i povraćanje. S obzirom na to da su dobijali različite dijagnoze, kako zarazne, tako i nezarazne prirode, detaljan izveštaj o broju osoba sa dijagnozom crevne zarazne bolesti biće dostupan u narednim danima", navodi se u ovom saopštenju.

Prema podacima smederevske Opšte bolnice, u ponedeljak i utorak lekarsku pomoć potražilo je oko 310 pacijenata, od kojih 220 dece i 90 odraslih. Zajedničko za većinu bilo je da su, tokom manifestacije "Smederevska jesen", jeli pljeskavice na štandovima brze hrane.

Međutim, pitanje je da li će se i kada saznati šta im je izazvalo navedene tegobe i da li se radi o određenoj vrsti hrane. Još veće je pitanje da li će krivci za ovo trovanje biti otkriveni i pozvani na odgovornost, zajedno sa nadležnima koji su imali obavezu da ih kontrolišu.

(D. K.)