RIJEKA: Osnovano društvo hrvatsko-srpskog prijateljstva

- Udruženje želi da poboljša privredne, naučne, kulturne, istorijske i turističke odnose i da omogući bolje relacije među ljudima - objasnio je Nikola Ivaniš, predsednik udruženja

Udruženje hrvatsko-srpskog prijateljstva u Rijeci predstavljeno je javnosti u Konzulatu Republike Srbije kako bi se "negativan predznak u odnosima Hrvatske i Srbije postupno pretvorio u pozitivan", izjavio je njen predsednik Nikola Ivaniš.

- Udruženje želi da poboljša privredne, naučne, kulturne, istorijske i turističke odnose i da omogući bolje relacije među ljudima - objasnio je Ivaniš.

Predsednik udruženja je podsetio da su odnosi između dve države opterećeni mnogim pitanjima kroz istoriju, pa i danas, ali da njih treba da rešavaju merodavne institucije dveju država.

Rijeka, treći najveći grad u Hrvatskoj, nije bio direktno zahvaćen ratom od 1991. do 1995. godine i poznat je po svojoj toleranciji prema manjinama. Mnogi građani srpske nacionalnosti preselili su se u Rijeku i okolinu tokom rata došavši iz drugih delova zemlje u kojima je buktao rat.

Povodom ovog problema, predsednik Hrvatske Ivo Josipović nedavno je izjavio da je u Hrvatskoj neophodna šira rasprava o pravima manjina.

Udruženje hrvatsko-srpskog prijateljstva je registrovano 1. avgusta ove godine  i inicijatori su grupa Riječana - Hrvata i Srba.

(Telegraf.rs / Srna)